Spiritum
Boeken
Spirituele spreuken & quotes, boeken, video's en websites
Boek

De Kunst van het Nietsdoen - Theo Fischer

De Kunst van het Nietsdoen
Theo Fischer legt het taoïstische principe Wu Wei (letterlijk: niet handelen tegen de aard der dingen in) uit – ofwel: de kunst van het nietsdoen.

Het boek is vooral geen historische terugblik op het taoïsme maar geeft wel een beeld van de tao in de praktijk van het dagelijks leven. Het woord Tao betekent 'De Weg' en is de kern van het taoïsme. Tao is het ondeelbare en onbeschrijfbare principe, waaruit alles voortvloeit.

Hier-en-nu
We dwalen meestal met onze gedachten in het verleden of in de toekomst – zelden zijn we in het hier-en-nu. Iemand die volgens de principes van de tao leeft, leeft in het heden en laat zich zoveel mogelijk leiden door de stroming van het leven. Het handelen (het nemen van beslissingen) laat hij over aan de eigen innerlijke autoriteit: de intuïtie.

Bestaande banden
Het is belangrijk om alle banden, van welke aard ook, te vinden, waar te nemen en aandacht te schenken totdat je deze banden allemaal overziet. Belangrijk is in welke toestand je in het heden verkeert – het gaat erom dat je dat observeert. Accepteer ook al je gevoelens en laat ze ten volle in je ontplooien.

Gedachten
Het is niet de kunst om onze gedachten te stoppen (door bijvoorbeeld meditatie oefeningen) maar te observeren – zonder commentaar of oordeel. Alleen maar observeren. Al snel zul je merken dat je rustiger wordt. De gedachten zwakken af en je legt ze door het enkel waarnemen ervan lam.

Positief denken
Door alle dingen die het leven te bieden heeft te accepteren, kom je nooit in conflict met de werkelijkheid. Dit in tegenstelling tot beoefenaars van het positief denken (zij proberen veranderingen met behulp van nieuwe gedachten te realiseren). Met dit denken wordt het ego nog meer versterkt – dit menselijk ik is een puur product van denken en gedachten. Denken is materialisme.

Het laatste hoofdstuk bevat een aantal bruikbare oefeningen voor iedere dag, zoals het leren vertrouwen op je intuïtie.

Het is echt een boek om minstens tweemaal te lezen. Of telkens kleine stukken die je vervolgens goed op je in laat werken.

Toegevoegd: zondag 27 maart 2011 20:36
Laatste update: zondag 27 maart 2011 20:36
Categorie: Esoterie, Levenskunst, Taoïsme, Theo Fischer

Anderen bekeken ook deze boeken:
Meer info
Dagelijkse Inspiratie
Wees geduldig want de wereld is groot en wijd.
-- Shakespeare
Iets toe te voegen?
Heb je zelf spirituele boeken gelezen en wil je jouw bevindingen delen? Mail jouw boekrecensie.