Spiritum
Boeken
Spirituele spreuken & quotes, boeken, video's en websites
Boek

Niet Morgen, Maar Nu - Wayne W. Dyer

Naar een nieuwe kijk op jezelf, naar een completer functioneren
Niet Morgen, Maar Nu
In deze klassieker uit 1976 (Engelse titel: Your Erroneous Zones) van Dr. Wayne Dyer worden aan de hand van veel (vrij) korte hoofdstukken dagelijkse negatieve gedachten (die we allemaal wel eens hebben) onder de loep genomen. Waarom hou je vast aan gedrag dat je niet gelukkig maakt?

Thema's
De volgende twee centrale thema's lopen als een rode draad door Niet morgen, maar nu: "je kunt kiezen hoe je je voelen wilt" (ik kan mijn gedachten beheersen - mijn gevoelens vloeien voort uit mijn gedachten - dus kan ik mijn gevoelens beheersen) en "leven in het nu" (het bewust beleven van je actuele momenten).

Groot publiek
De volgende (probleem)gebieden worden besproken: eigenliefde, waardering van anderen nodig hebben, breken met het verleden, schuldgevoelens en tobberijen, het verkennen van het onbekende, conventies doorbreken, altijd gerechtigheid zoeken, uitstelgedrag verbannen (niet morgen, maar nu), jezelf onafhankelijk verklaren en afrekenen met woede. Door het bespreken van deze universele "problemen" spreekt het boek een groot publiek aan.

Problemen en hun oplossing
Elk hoofdstuk behandelt een probleem en geeft ook alledaagse voorbeelden van het gedrag wat daardoor vertoond wordt. Vervolgens wordt elk hoofdstuk afgesloten met strategieën die helpen het getoonde gedrag om te buigen.

Behoefte aan waardering
Een typisch voorbeeld van de behoefte aan waardering van anderen: "iets zeggen wat je niet meent, om te voorkomen dat iemand je niet mag". Een strategie tegen het waardering zoeken als een behoefte is bijvoorbeeld op jezelf vertrouwen wanneer je kleren of andere persoonlijke zaken koopt zonder iemand te raadplegen op wiens mening je meer prijs stelt dan op die van jezelf.

Een echte aanrader om je bewuster te maken van je eigen gedrag. Herkennen van het probleem is meestal een groot deel van de oplossing.

Toegevoegd: dinsdag 4 augustus 2009 20:47
Laatste update: dinsdag 4 augustus 2009 20:47
Categorie: Wayne W. Dyer, Zelfontwikkeling

Anderen bekeken ook deze boeken:
Meer info
Dagelijkse Inspiratie
Opleiding is de beste proviand op de reis naar de ouderdom.
-- Aristoteles
Iets toe te voegen?
Heb je zelf spirituele boeken gelezen en wil je jouw bevindingen delen? Mail jouw boekrecensie.